Inleiding

Het thema van de maand van de filosofie is in 2013 “Schuld en boete”. Naar aanleiding van dit thema ga ik een tweetal lezingen geven. De eerste lezing zal over schuld gaan, de tweede over boete. De lezingen zijn een vervolg op elkaar maar kunnen ook apart gevolgd worden. Beide thema’s zullen vanuit het perspectief van Spinoza behandeld worden.

dasguteistimmerda

De lezingen worden gegeven op 2 en 15 april 2013
Aanvang 20.00 uur
Entree 9 euro (inclusief koffie/thee en drankje tijdens de pauze)
Locatie: Antiquariaat Das Gute Ist Immer Da, Kleine Overstraat 33 in Deventer

Eerste lezing – 2 april – Schuld

De eerste lezing behandelt het thema schuld. Ik zal bespreken op welke wijze wij tegenwoordig omgaan met de schuldvraag, met name als ons ernstige zaken overkomen. Ik zal nagaan waarom deze schuldvraag tegenwoordig een belangrijke rol speelt, met name ook bij de verwerking van dergelijke tegenslagen. Hierna zal ik nagaan of dit volgens Spinoza een wijze manier is om met tegenslagen om te gaan en welk alternatief Spinoza ons biedt.

Tweede lezing – 15 april – Boete

De tweede lezing behandelt het thema boete. Als de schuldvraag beantwoord is moet er volgens de heersende mening een straf volgen en liefst ook nog een straf die genoegdoening geeft aan de slachtoffers. Ik zal nagaan of volgens Spinoza het opleggen van straffen een wijze manier is om ons te wapenen tegen tegenslagen. Ook zal ik aandacht besteden aan boetedoening die we ons zelf opleggen als wij dingen gedaan hebben waar we spijt van hebben.

Lezingen schuld en boete – Deventer 2013