Ik wil als auteur graag iedere lezer van de Korte Verhandeling helpen bij het begrijpen van deze tekst. Daarom heb ik besloten om een toelichting bij de Korte Verhandeling te schrijven en deze op mijn site beschikbaar te stellen. Helaas is het niet mogelijk gebleken een dergelijke toelichting in de uitgave op te nemen, met name vanwege de reeds omvangrijke toegevoegde achtergrondinformatie. Omdat het mijn mening is dat de Korte Verhandeling voor de minder ervaren lezers een uitgelezen inleiding kan zijn voor het werk van Spinoza, ervaar ik het ontbreken van deze inleiding als een gemis dat ik door middel van de op deze site geplaatste toelichtingen hoop in te kunnen vullen.

Ik wil graag Karel D’huyvetters bedanken voor het corrigeren van deze teksten.

De volledige set toelichtingen kan gratis gedownload worden .